Når 35 europeiske land går sammen om å definere hva god familiestøtte er

Forsker Øivin Christiansen har deltatt i det europeiske fagnettverket EUROFAM. Nettverkets mål er å styrke familiestøtte i Europa på alle nivåer innenfor policy, tjenesteutvikling, implementering og evaluering. Hva kan vi lære av andre land?
Det første Christiansen påpeker er at vi kanskje mangler et godt ord for family support på norsk. Vi har oversatt det til familiestøtte.
Forskere, fagfolk som jobber direkte med barn og familier og representanter fra ulike organisasjoner fra til sammen 35 europeiske land har i tidsperioden 2019-2024 møttes for å lære av hverandre. Nettverket har jobbet med å kartlegge og beskrive hva som er god policy og praksis for at familiestøtte skal treffe behovene til barn, ungdom og familiene deres.
– Hvordan fungerer familiestøtte i de ulike landene, hvilke ferdigheter må man inneha og hvordan kan man sikre kvaliteten på den. Vi har sett på alle nivåer, fra politikk, utdanning, praksis og forskning, sier Christiansen.

Som forsker synes jeg det hadde vært utrolig interessant å ta utgangspunkt i et lokalsamfunn og få full oversikt over hvem som faktisk gir støtte til barn, ungdom og familier – enten det er gjennom offentlige tjenester, frivillige organisasjoner eller enkeltpersoner som tilbyr uformell hjelp. Det finnes så mange aktører som har en rolle i å støtte familier, men ofte vet de ikke om hverandre.
Inkludere frivilligheten
Hva har du lært av hvordan andre land gjør det?
– Jeg opplevde at vi egentlig har mange felles interesser og utfordringer, og at mye fungerer godt i Norge. Det har vært lærerikt å få bedre kunnskap om Europarådets og EUs politikk og anbefalinger på familiestøttefeltet. Det har også vært interessant å se ulike måter som ansvaret for familiestøtte er organisert på. I mange land er dette outsourcet til frivillige organisasjoner, mens i Norge og enkelte andre land spiller det offentlige en klart dominerende rolle.
Christiansen tror vi har mye å vinne på å se den offentlige og frivillige innsatsen i sammenheng i større grad.
– Jeg mener ikke at det offentlige på noen måte bør trekke seg tilbake og overlate ansvaret til det private. Det finnes mange organisasjoner som gjør et viktig arbeid, enten det er Røde Kors, Kirkens Bymisjon eller andre, men ofte blir ikke dette sett på som en del av det samlede tilbudet i norsk sammenheng.
Sikre grunnleggende levestandard
Alle landene fikk gjennom nasjonale arbeidsgrupper i oppgave å oppsummere hva som er styrker og anbefalinger innen arbeidet med familiestøtte i sitt land.
– I Norge har vi vært en liten gruppe på syv engasjerte personer fra OsloMet, Barneombudet, KS, Frelsesarmeen, SOS barnebyer, og RKBU Vest. Vi vet – som mange andre også gjør – at når det gjelder økonomisk sikkerhet og velferdssystemet generelt, står Norge sterkt sammenlignet med andre land. Samtidig har vi lagt særlig vekt på økonomisk trygghet og den økende fattigdommen for familier med barn vi har sett de siste årene. I Norge har vi et sterkt søkelys på barns rettigheter – det handler om trygghet, deltakelse, medvirkning og innflytelse. Men en helt sentral barnerettighet er også retten til en tilfredsstillende levestandard. Det må være en grunnleggende prioritet når vi snakker om familiestøtte.
Finansieringsperioden for EuroFam-nettverket er avsluttet, men Christiansen sier det er stor interesse og sterkt engasjement med å videreføre samarbeidet og nettverket og få enda større betydning når det gjelder familiestøtte på tvers av de europeiske landene.
Hva er ditt drømmescenario?
– Som forsker synes jeg det hadde vært utrolig interessant å ta utgangspunkt i et lokalsamfunn og få full oversikt over hvem som faktisk gir støtte til barn, ungdom og familier – enten det er gjennom offentlige tjenester, frivillige organisasjoner eller enkeltpersoner som tilbyr uformell hjelp. Det finnes så mange aktører som har en rolle i å støtte familier, men ofte vet de ikke om hverandre. Mange gjør kanskje de samme tingene – uten koordinering – og uten å kunne dra nytte av hverandres kompetanse. Tenk hvor mye mer effektivt og helhetlig støtten kunne blitt hvis man hadde en felles forståelse av hvem som gjør hva, hvor innsatsen trengs mest, og hvor det finnes hull.
OM EUROFAM:
- EurofamNet (European Family Support Network) er et europeisk nettverk som fokuserer på familie- og barnestøtte, og har som mål å styrke hvordan støtte til familier blir utviklet, implementert og evaluert i Europa.
- Nettverket ble etablert gjennom COST Action CA18123 (COST står for European Cooperation in Science and Technology), og er støttet av EU.
- LES MER OM EUROFAM: https://eurofamnet.eu/