Gå rett til innhold

RKBU Vest lanserer ungdomssatsning: Ungdom i førersetet for psykisk helse

IMG 8102

Bergen – Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU Vest) har nylig lansert ett nytt initiativ, RKBU Ung. RKBU ung skal involvere ungdommer direkte i utviklingen av kunnskap og tiltak innen psykisk helse og barnevern ved senteret.

Senterleder Ann Heidi Nebb sier at ungdommenes deltakelse og stemme er avgjørende for å sikre at RKBU Vest kan utvikle kunnskap som virkelig gagner barn, unge og deres familier.

– Vi har lenge ønsket et tettere samarbeid med ungdommene. Deres medvirkning er et viktig virkemiddel for at vi skal kunne gjøre en god jobb med å utvikle viktig kunnskap og få denne ut i tjenestene til nytte for barn, ungdom og deres omsorgspersoner, forklarer Nebb.

Brukermedvirkning fra ungdom – en uvurderlig ressurs

RKBU Vest ser på ungdommenes erfaringer som en uvurderlig kunnskapskilde. Nebb poengterer at ungdommenes perspektiver er viktige supplement til de faglige perspektivene til ekspertene. I tillegg håper hun at de kan bidra til å påvirke politiske beslutninger på nasjonalt nivå.

– Vi tror også at ungdommene kan dra nytte av den kompetansen vi har, for å ta den med seg tilbake til kommunene og til andre fora der de representerer ungdom. Uten deres stemmer, kan viktige nyanser gå tapt, sier hun.

Ett tips til voksne som skal snakke med barn og unge er å lytte og forstå i stedet for å finne en løsning. Det er ikke alltid man er ute etter en løsning, ofte vil man bare snakke om det, sier hun.
Fiona Kolle
IMG 8091

Ungdommenes stemmer om medvirkning

Elias Lilleskare, 17 år og elev ved Slåtthaug videregående skole, er en av ungdommene som deltar i RKBU Ung. Han understreker viktigheten av at ungdom får en følelse av ansvar for å trives og føle mestring.

– Barn og unges stemme er viktig fordi barn og unge er en stor del av befolkningen vår. Over 20% av befolkningen vår er under 18. Og hva er felles for alle disse? De har ikke stemmerett. Så hvis ikke stemmen vår blir respektert, så har vi ingen måte å få frem våre tanker og meninger. I tillegg til dette tas det veldig mange beslutninger på vegne av barn og unge. Velmenende voksne som tenker at de vet hva ungdommen trenger. Men sannheten er at det er bare ungdommen som vet hva ungdommen trenger.

Fiona Kolle, 17 år og elev ved Fusa videregående skole, fremhever verdien av å lytte til barn og unge, spesielt i en forskningssammenheng.

– Ett tips til voksne som skal snakke med barn og unge er å lytte og forstå i stedet for å finne en løsning. Det er ikke alltid man er ute etter en løsning, ofte vil man bare snakke om det, sier hun.

Jakob Berger, 18 år fra Alver, deler også sin lidenskap for medvirkning i psykisk helsearbeid og ungdomsråd. For ham er mestring og tilhørighet de viktigste faktorene for at barn og unge skal trives.

– Barn og unge trenger å føle at de får til noe og hører til. Hvis ikke de har venner eller føler tilhørighet, blir det vanskelig å utvikle seg til selvstendige voksne, sier Jakob.

En fremtid med barn og unge i førersetet

RKBU Vest håper at den nye ungdomssatsningen vil bidra til å gjøre forskningen og tiltakene mer synlige og tilgjengelige for både ungdom og lokalsamfunn.

Med ungdommenes engasjement og erfaringer i sentrum, ser vi i RKBU Vest for oss en fremtid der psykisk helsearbeid for barn og unge forhåpentligvis blir mer relevant og effektiv.

Barn og unge trenger å føle at de får til noe og hører til. Hvis ikke de har venner eller føler tilhørighet, blir det vanskelig å utvikle seg til selvstendige voksne, sier Jakob.
Jakob Berger
IMG 8127
IMG 8104
IMG 8134