Tar sats for de minste

God hjelp og likeverdige tjenester over hele landet er målet når RKBU/RBUP-ene skal tilby fire nye digitale tilbud for å støtte tjenestene som jobber med de minste ungene.
– Målet er at det skal være likeverdige tjenester med god kvalitet uavhengig av hvor du vokser opp i landet, sier spesialrådgiver og fagansvarlig i RBUP øst og sør, Kari Slinning.
Sammen med de andre regionale koordinatorene Gun-Mette Røsand (RBUP øst og sør), Randi Træland Hella (RKBU Vest), Merete Aasheim (RKBU Nord) og Silja Berg Kårstad (RKBU Midt-Norge) jobber hun med den nasjonale Sped- og småbarnssatsingen ved RKBU-/RBUP-sentrene. I april var sentrene samlet til nettverkssamling i Tromsø sammen med et tredvetalls kolleger som på ulik måte jobber innen sped- og småbarnsfeltet.
Den viktige starten på livet
Målet med å samle alle som jobber med sped- og småbarn ved sentrene var å jobbe mer målrettet for å konkretisere gode løsninger for barn- og ungetjenestene og lage digitale tilbud. Målgruppen for tiltakene er tjenester som svangerskapsomsorgen, helsestasjonstjenesten 0-5, barnevernstjenesten, barnehager og BUP, ja, alle tjenester som brukes av foreldre og sped- og småbarn. Nå har de kommet fram til fire tilbud som de alle ønsker å tilby tjenestene:
- 2 metodeverktøy for tidlig identifikasjon av utviklingen til de minste
- Nettressurser med samlet kunnskap om de 1001 første dagene
- Kompetansehevingstilbud til barnehagene
Å gi barn en solid grunnmur er ett av hovedmålene til gruppa.
– Starten på livet er viktig. Da legges selve grunnmuren for all senere utvikling og fungering. Derav kommer begrepet «1000 første dagene» som peker på tiden fra unnfangelsen til barnet fyller to år. Denne perioden er enormt viktig for oppveksten, for ungdomsårene og for selv å bli omsorgsperson senere i livet, sier Randi Træland Hella (RKBU Vest).

Digitale tilbud
Norge består av både store og små kommuner, for å være tilgjengelig for alle ønsker de å utvikle flere digitale tilbud.
– Det er store forskjeller mellom tjenestene og det har vi stor forståelse for. Derfor er de tiltakene vi foreslår ikke basert på hvor i landet du bor, alle skal ha tilgang til det samme, sier Træland Hella.
De fire prioriterte områdene tar utgangpunkt i tilskuddsbrevet som sentrene årlig mottar fra Helsedirektoratet og BUFdir. I tillegg til denne satsingen skal sped- og småbarn være hovedtema for neste års Barn- og ungekongress.
– Vi ønsker å være mer synlig for tjenestene. Fortsatt er det mange kjenner ikke oss og de tjenestene vi kan tilby. Vi ønsker å bli mer synlig slik at tjenestene kan bruke oss mer, sier Silja Berg Kårstad (RKBU Midt-Norge).
Et mangeårig satsingsområde
Det nasjonale arbeidet med sped- og småbarn har pågåttsiden 2006 og har vært ledet fra RBUP øst og sør. Det har gjennom flere år vært ulike forskning og kompetansehevingstilbud i regionene. Dette felles nasjonale koordineringsarbeidet startet i 2017, mens arbeidet med konkretiseringen av felles tilbud startet to år tilbake. De regionale koordinatorene kan fortelle om en vellykket samling og et nyttig arbeidsmøte.
– Det som har vært morsomt med denne samlingen er at fagpersoner fra de fire senterne har jobbet tettere sammen og blitt enda bedre kjent. Det er inspirerende å møtes på tvers av sentrene og slå hodene sammen for å komme fram til felles tilbud, sier Merete Aasheim (RKBU Nord). Aasheim har representert region nord i sped- og småbarnsarbeidet i en periode, Charlotte Reedtz er nå tilbake som koordinator i region nord. Reedtz har spesielt ansvar for å lede arbeidsgruppen for 1001 første dager.