Gå rett til innhold

Jobber for bedre kvalitet og trygge ansatte i barnevernet

Lauritzen johnsen 2
Sammen med de andre RKBU/ RBUP-ene er emneleder og universitetslektor Anne-Kari Johnsen og undervisningsleder Camilla Lauritzen (RKBU Nord) klare til å ta i mot nye veiledningsstudenter til høsten.

Å gå fra å være student til å begynne i jobb er en stor overgang for mange. I barnevernet kan den nye hverdagen være ekstra krevende. Profesjonell veiledning fra en erfaren ansatt er en god løsning for mange. I barnevernloven som trådte i kraft i 2023 er veiledning av ansatte innført som et krav, og skal bidra til at nyutdannede er bedre rustet til å arbeide i barneverntjenesten.

Ifølge undervisningsleder ved RKBU Nord ved UiT Norges arktiske universitet, Camilla Lauritzen er det to viktige grunner til å satse på veiledning.

– Det ene er at det utgjør en kvalitetssikring av det barnevernfaglige arbeidet, og det andre er at det vil kunne bidra til at folk klarer å stå i jobben over lengere tid, sier Lauritzen.

De fire RKBU/ RBUP sentrene samarbeider om videreutdanningen Nasjonal barnevernfaglig veiledning. Denne utdanningen har som mål heve kompetansen i barnevernet og skal bidra til å forebygge utbrenthet og redusere turnover gjennom at den nyutdannede eller nytilsatte skal motta veiledning gjennom sitt første arbeidsår. De som tar denne utdanningen, må ha minimum tre års erfaring fra barnevernet. De får kunnskap og ferdigheter for å kunne ivareta den nytilsatte kollegaen. Det er også mange faglige argumenter for at det å innføre veiledning er bra for tjenestene.

– Det er blitt obligatorisk etter at den nye barnevernloven kom. Den sier at kommunene skal sørge for veiledning i kommunale barneverntjenester og institusjonsbarnevernet. Hvis man ønsker at tjenesten skal tilby veiledning må man legge til rette for det. Å være veileder er ikke noe man bare våkner opp og er. Det er en profesjon i profesjonen og man må ha visse ferdigheter for å kunne veilede, sier Lauritzen.

Trygghet og støtte

Universitetslektor Anne-Kari Johnsen er emneleder og forteller at på utdanningen arbeider studentene blant annet med ulike tilnærminger til veiledning, relasjonskompetanse, konfliktløsing og kommunikasjonsferdigheter. Etter endt studie har studentene både lært om og erfart hvilken betydning veiledning kan ha.

– Det er mange parallelle prosesser mellom veilederutdanningen og arbeidslivet, og flere studenter forteller at også måten de arbeider med barn og familier endrer seg som en følge av utdanningen. Utdanningen er praksisnær og omfatter ulike læringsaktiviteter for å styrke både teoretisk forståelse og for å knytte teori til praksis, sier Johnsen.

Utdanningen har pågått siden 2016 i den formen den er i dag og så langt har 3-400 studenter over hele landet gjennomført veilederutdanningen. Som navnet tilsier er utdanningen nasjonal og består av to felles samlinger i Tromsø, mens de resterende tre kan tas regionalt i enten Tromsø, Trondheim, Oslo eller Bergen. Utdanningen er en satsing fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), og arbeidsgiver kan søke om økonomisk støtte til utdanningen.

Tilbakemeldingene fra studentene viser at de er fornøyde med innholdet.

–Siden det er et krav at studentene jobber ved siden av og må levere arbeidskrav, kan noen oppleve at det er en krevende utdanning. Likevel ser vi at studentene år etter år gir utdanningen svært god evaluering. Tilbakemeldingene vi får fremhever at det faglige innholdet er solid, og at de har stort utbytte av ferdighetstreningen, sier Johnsen.

Nasjonal videreutdanning i barnevernfaglig veiledning tar opp nye studenter for oppstart til høsten, med søknadsfrist 15.april. Her kan du lese mer og søke: Etter- og videreutdanning ved RKBU | UiT

Fakta om videreutdanningen

  • Utdanningen er på masternivå og gir 30 studiepoeng
  • Videreutdanningen går over to semestre med til sammen 18 hele dager i samling.
  • I videreutdanningen arbeider studentene med forståelse av veiledningsteorier, kunnskapsgrunnlaget for veiledning, forståelse for veiledningspedagogikk, veiledningsmodeller og veilederroller.
  • Ferdighetstrening ved hjelp av video
  • Eksamen er muntlig og gjennomføres digitalt ca 14 dager etter siste samling. I tillegg kommer individuelle arbeidskrav og veiledningsøvelser på eget tjenestested.
  • Utdanningen er en satsing fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og er et samarbeid mellom RKBU Nord, RKBU Midt-Norge, RKBU Vest og RBUP øst og sør.