Nytt heldigitalt kompetansetilbud skal styrke skolemiljøet: Påmelding åpnet for høsten 2025

RKBU Vest lanserer et heldigitalt kompetansetilbud for skoler som ønsker å arbeide mer systematisk med skolemiljøet. Det er et tilbud om et gratis forskningsbasert tiltak for å forebygge og håndtere mobbing og krenkelser.
Programmet legger vekt på kollektiv kompetansebygging, klassemøter, skoleregler mot mobbing, kvalitet på tilsynssystemet, kartlegging og bruk av data, samt skole-hjem-samarbeid.
Tett oppfølging digitalt
Den digitale undervisningen er utviklet for å gi skoler nødvendige verktøy og kunnskap for å sikre kvalitet og langsiktig systematikk i arbeidet mot mobbing og antisosial atferd.
- Programmet er fleksibelt og tilpasset for å kunne gjennomføres uavhengig av geografisk plassering., sier Andrea S. Eikset som sammen med Sissel Kulid og Hilde B. Hugaas har utviklet kompetansetilbudet.
- Selv om dette blir et digitalt opplegg, så skal vi bli litt kjent. Vi som kunnskapssenter skal bli kjent med skolene, sier Sissel Kulid.
Hugaas legger til:
- Jeg kommer nettopp fra et møte med en skole fra et annen del av landet hvor vi snakket grundig om deres skole. Jeg har kommet med litt tips, og vi har tro på at med en slik tett kontakt, blir det lettere å få hjelp i arbeidet.
De ønsker å legge til rette for at en kan møtes i fysiske nettverk senere.
- Det er mye kompetansestøtte å hente på nettet allerede, men den store forskjellen her er at det vil være personlig kontakt og live-møter, som gjør at en får en mye større nærhet og tettere oppfølging, enn om man benytter seg av digitale ressurser. De vil få en direktelinje til oss, og en samtalepart som vil utgjøre noe helt annet enn å bare hente digitale ressurser på nett, sier Hugaas.
For flere enn bare lærerne
De forteller at de tror et digitalt kompetansetilbud vil være til hjelp for skolene å beregne tidsbruk. Sammen med rektor vil det være lettere å planlegge den strukturen som passer for implementeringen.
De er også klar på at dette er et kompetansetilbud for hele skolen.
- Også helsesykepleiere og PP-tjenesten, sier Sissel Kulid.
Hugaas legger til:
- Vi tror på at hvis vi skal få effekt i skolemiljøarbeidet, er det lurt å ha ulike faglige briller på. Også helsesykepleiere har det i sitt mandat, at de skal jobbe for et trygt og godt miljø på skolene, og derfor tror vi det er bra hvis ulike profesjoner jobber sammen. Vi har erfaring med at når ulike profesjoner jobber sammen, så styrker det arbeidet, sier prosjektleder Hilde B. Hugaas.
Oppbygging
Deltakerne vil lære hvordan de kan integrere virksomme komponenter med dokumentert effekt i skolens daglige praksis. Undervisningen er modulbasert og strekker seg over ett år, med oppstart i september 2025. Modulene dekker temaer som forebygging av mobbing, autoritativt skoleklima, lovverk i praksis og kvalitetssikring av skolemiljøarbeidet.
Skoler som ønsker å implementere Olweusprogrammet eller friske opp eksisterende tiltak, oppfordres til å melde på tverrfaglige team bestående av skoleansatte, skoleledere, helsesykepleiere og PPT. Påmeldingsfristen er satt til 20. august 2025.
Interessert?
For mer informasjon og påmelding, besøk Trygg skole og fritid.


